Duurzaamheid

Wees lief voor onze wereldbol!

Zijn we het stukje aarde aan het opgebruiken?

Milieuactivisten en wetenschappers hebben al herhaaldelijke gezegd dat het belangrijk om voor onze planeet te zorgen. Helaas vergeten we dat weleens.  We hebben al onder andere te maken met opwarming van de aarde, onvoorspelbare klimaatverandering en een toename van bedreigde diersoorten.

Edoch kun je met kleine stappen een keurige burger kunt worden en de aarde met fluwelen handschoen kan behandelen. Gespeend van een gezond stukje idealisme zullen we een paar tips delen om je geheugen op te frissen.  Stiekem weten we ook wel dat je dit allemaal al een keer hebt gehoord of allang doet! 😉

Hieronder een paar tips en tricks die met gemak in je dagelijkse routine te wurmen zijn:

1. Verminder voedselverspilling

Voedselverspilling is slechter voor de planeet dan we denken. Voedselverspilling schaadt niet alleen het milieu, maar ook de voedselzekerheid, de economie en de volksgezondheid. Het proces van het bereiden van een maaltijd gaat veel dieper dan we denken.

De planten die worden gebruikt om te koken, hebben water nodig, moeten geoogst worden, etcetera etcetera. Voedselverspilling is eenvoudigweg een extra vorm van vervuiling. Dus lieve Leute, verminder voedselverspilling door een keer je boodschappen vooruit te plannen, bewuster te consumeren en leuke gerechtjes te maken met kliekjes van gisteren.  Dus, wanneer krijg ik de uitnodiging voor een romantische tete-a-tete met eten van gister met jou?

2. Verminder het gebruik van plastic

We weten allemaal al dat plastic niet vergaat. Het verstopt drainages, vervuild water en is levensbedreigend voor het leven onder water. Gelukkig is het verminderen van plastic afval eenvoudig door hergebruik van eigen boodschappentassen, rietjes, broodtrommel en allerlei crea oplossingen. Tegenwoordig zijn er hele coole bamboe of metalen rietjes verkrijgbaar.

3. Beweeg en word fit! Yeah!

CO2 uitstoot door voertuigen is de grootste veroorzaker is van het broeikaseffect. Het verminderen van je eigen CO2-voetafdruk (carbon footprint) is echter simpeler dan je denkt. Lekker in weer en wind en je hippe regenjacket naar je werk; vaker een dagje thuiswerken tussen twee aanhalingstekens en tijdens zomerdagen haal je je elektrische retro camper weer uit je garage om eens lekker er op uit te gaan. 

4. Verminder je eco- voetafdruk thuis

Ga voor een duurzamere levensstijl. Doe je lichten uit als ze niet in gebruik zijn. Kies energiebesparende apparaten bij het vervangen van oudere apparaten, doe vaker romantische kaarsen aan en zet je thermostaat op energiebesparende stand en minimaliseer het gebruik van gadgets. Sorry voor de gadget freaks onder ons.

5. Eet en Koop Lokaal

Het kopen van lokale producten kan de uitstoot van brandstof met ongeveer 2000 kilometer verminderen. Lokale landbouwers passen gezondere methoden toe bij het telen en produceren van deze goederen, waardoor lokale goederen gezonder zijn om te consumeren. ”Lokaal” en seizoensgebonden betekent dus ook dat je bijdraagt ​​aan de economische groei van je stad. Dat wist je nog niet he 😉

Als je een achtertuin of moestuin hebt, probeer dan je eigen gewassen te laten groeien. Super waardevol en dankbaar om te doen. Studies tonen aan dat duurzame landbouw, zoals toegepast door lokale boeren, de effecten op klimaatverandering kan verminderen en de voedselproductie met 80% kan verhogen.

6. Wordt vrijwilliger

Groener en gezonder te leven, begint ook bij jezelf. Doe vrijwilligerswerk voor milieuprojecten, zoals boom plant- en opruim activiteiten. Doe mee met projecten in de buurt of leer kinderen over het duurzame leven en het milieu.  Je scoort er ook nog bonuspunten mee en wellicht nieuwe vrinden en dinnen. Stop heel even met swipen op tinder en achter je scherm zitten en ga er lekker op uit.

Het maken van deze bewuste keuzes zal niet alleen de schade verminderen aan het mooie stukje aarde, maar het zal ons ook een stukje blijer maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *