Food, Gezondheid en welzijn

Koken met kokosolie: enkele tips voor optimaal gebruik

Kokosolie wordt geprezen om “het manusje van alles” van de oliën. Van beauty, huishouden, gezondheid en welzijn tot medicinaal gebruik, kokosolie is getalenteerd om haar veelzijdigheid. Het gebruik ervan kenmerkt zich door haar verscheidenheid.  De meest voorkomende is toch wel het gebruik van kokosolie voor de gezondheid.

De subtiele, aparte tropische smaak van deze geweldige olie doet denken aan een exotisch zomerbriesje. Het is een veganistisch en gezonder alternatief voor boter en bakvet. Veel mensen gebruiken het om een ​​tropisch tintje toe te voegen aan hun smoothies en cocktails. Sinds een paar jaar is de kokosnoot zeer populair geworden als onderdeel van een plantaardig, paleo of keto dieet.

Kokosolie bevat unieke verzadigde vetten, waaronder laurinezuur en medium-chain vetzuur (MCFA) – dat het metabolisme bevordert. Hoewel het gehalte aan verzadigde vetten hoog is, is het hoge vetgehalte van pure en ongebleekte kokosolie beter dan de bewerkte olie. Het bevat hoog laurinezuur dat iemands goede cholesterolgehalte (HDL) verhoogt, wat helpt het slechte cholesterol te elimineren.

Bovendien zorgt het hoge gehalte aan verzadigd vet ervoor dat de kokosolie bestand is tegen zeer hoge temperaturen met behoud van de voedingsstoffen, dat kokosolie zeer geschikt maakt om in en mee te koken.

Koken in Kokosolie

Daar kokosolie 90% uit verzadigde vetten bestaat, is het het ideaal om in te frituren. Eén studie testte de kwaliteit van kokosolie na acht uur frituren op 180 ° C of 380 F. Het resultaat toonde aan dat de olie zijn kwaliteit behoudt, dat aangeeft dat zij veilig is voor gebruik en zeker waar voor haar geld. Alleen die pure, ongeraffineerde, ongebleekte en biologische kokosolie kan dergelijke resultaten opleveren.

Tips om met kokosolie te koken

Het gebruik van kokosolie voor frituren is vrij eenvoudig. Maak het voedsel klaar om gefrituurd te worden; neem de frituurpan, tang, papieren handdoeken en kokosolie. Verwarm de pan voor, giet de olie in de pan en verwarm deze tot een temperatuur van 325 tot 380 graden C.

Je kunt je olie opwarmen door een klein stukje brood in de olie te gooien en als je het hoort sissen en ziet dat het onmiddellijk in een goudbruine kleur verandert, dan is de olie op frituren ingesteld. Zorg ervoor dat je de instructies van het recept volgt voor de juiste frituurtijd en als het recept gaar is, kun je de overtollige olie in de papieren doek afdeppen.

Bijna alle soorten vlees, vis, zoete aardappelen, aardappelen, eieren, knoflook, uien en peper kunnen worden gebakken met kokosolie. Kokosolie is niet alleen geschikt om in te frituren, het is ook perfect om mee te bakken, in te sudderen, sautéren, roerbakken of aanzweten van uien en groenten. 😉

Kokosolie is overigens een heel goed substituut voor boter bij het maken van pannenkoeken en wafels.

Eerder werd al vermeld dat kokosolie een uitgesproken smaak heeft, maar qua smaak nog steeds als neutraal wordt beschouwd bij koken op hoge temperaturen. Het heeft geen invloed op de smaak van uw recept.

Kom je al in de verleiding om je eten in te balsemen met kokosolie en je uit te sloven in de keuken vanwege haar gezondheidsvoordelen? Wees wel gematigd, want zelfs de goede dingen des levens moeten met mate gebeuren. Uw dagelijkse inname van kokosolie mag niet meer dan twee eetlepels zijn. Dit is het punt waarop je je metabolische en cholesterol voordelen van kokosolie hebt gemaximaliseerd. Ook kan het consumeren van te veel olie van welke aard dan ook erg moeilijk zijn voor de maag en ziekte veroorzaken.

Eet smakelijk en geniet er vooral van!

Referenties

https://www.100daysofrealfood.com/how-to-cook-with-coconut-oil/

https://www.livestrong.com/article/308325-how-to-deep-fry-with-coconut-oil/

Related Posts

One thought on “Koken met kokosolie: enkele tips voor optimaal gebruik

  1. Bianca schreef:

    Great guide! I really enjoyed reading this.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *