Gezondheid en welzijn

Voordelen van het Consumeren van Kokoswater (voor de liefhebber)

King Coconuts

We zijn allemaal op zoek naar handige en vooral snelle en praktische manieren om onze gezondheid te verbeteren. Alles moet tegenwoordig snel en direct effect hebben. In onze huidige “connected” wereld is het gemakkelijk om te kiezen voor datgene dat we kennen of waarmee we zijn grootgebracht.  Meestal zijn onze keuzes gebaseerd op basis van gewoonte en het bekende. Vaak drinken we dan ook hetzelfde.

Wat we vaak niet weten is dat de meeste commerciële frisdranken fysieke schade aanrichten en onze lichamen behoorlijk kunnen belasten. Daarom hebben wij een goed alternatief voor jou: kokoswater! Echt waar?! Kokoswater bevat elektrolyten; is vetvrij, cholesterolvrij en calorie arm, waardoor het een universeel gezonde drank is. Het is ook zeer geschikt als sportdrank of echte gezonde dorstlesser.

Sri Lankan Beach

De bewezen gezondheidsvoordelen van kokoswater zijn talrijk en lijken oneindig. Daarom wordt kokoswater steeds populairder als substituut voor suikerhoudende sportdranken en is beter dan water voor hydratatie.

Wist je dat, de kokosnoot wordt geassocieerd met de Tree of Life in de hindoe-religie, die je levensenergie geeft vanuit de bron. Het is een eeuwenoude voedselbron voor een goede gezondheid. Al eeuwenlang worden er veel gezondheidsvoordelen toegeschreven aan het elixer dat kokoswater heet.

220 gram kokoswater heeft slechts 46 calorieën en in deze paar calorieën zit 3 gram vezels, 2 gram eiwit, evenals vitamine C, kalium, magnesium, natrium en calcium. Kokoswater heeft als bijkomend voordeel dat het verschillende antioxidanten bevat, die de kans op kanker doen verkleinen. Het extra ijzer, zink, koper, mangaan, selenium en fosfor houden ons lichaam langer jong. Dus een goed product om mooi en gezond oud te worden!

Hoewel alle kokosproducten aanzienlijke gezondheidsvoordelen bieden, is kokoswater het meest geschikt voor snelle (re-) hydratatie vanwege het hoge mineraalgehalte. Kokoswater heeft dezelfde elektrolytenbalans als het menselijk lichaam. Kalium en natrium bieden de hydratatie boost die we nodig hebben na het sporten, en de vitamines en mineralen dragen bij aan een goede gezondheid. Het natrium gehalte is voldoende in kokoswater om hydratatie te bevorderen zonder het watergewicht in het lichaam te verhogen.

Running on Beach

Kokoswater is zelfs het onderwerp van een nieuw onderzoek naar het fytohormoon Cytokinine genaamd. Cytokinine is een plantenhormoon dat voorkomt in kokoswater. Cytokinine verhoogt de mitose dat een anti-aging en anti-carcinogene effect heeft op het lichaam. Mitose betreft het proces van celdeling in ons lichaam dat dode cellen vervangt door nieuwe cellen. Het bijzondere hieraan is dat cytokinine alleen voorkomt in kokoswater en zelfs niet te vinden is in water of welke geavanceerde ‘gezonde’ sportdrank dan ook.

Kokoswater is ook uitstekende heilzame drank voor ouderen en zieken. De antioxidanten en de vitamine C en andere mineralen die in kokoswater bevat, geven een natuurlijke balans van voedingsstoffen die nodig zijn om de verkoudheid of te bestrijden of een verzwakt immuunsysteem aan te sterken. Bovendien helpt het de spijsvertering en opname van voedingsstoffen. Het elixer is zelfs zo puur dat het in tijden van oorlog en gebrek aan bloeddonoren zelfs intraveneus werd toegediend als vervanger voor bloedplasma.

We gaan nog even door met je te overstelpen met weetjes over kokoswater. Kokoswater verbetert de hartfunctie en verlaagt de bloeddruk door het hoge kaliumgehalte.  Kokoswater bevat arginine waarvan bekend is dat het de bloedstroom verhoogt door bloedvaten te ontspannen. Lekker in de hangmat met je bloedvaten ;-). Kokoswater zorgt er ook voor dat overtollig water en gifstoffen uit het lichaam worden gespoeld waardoor de nierfunctie wordt verbeterd. Okee, nog een weetje….in een wetenschappelijk onderzoek is onlangs bewezen dat kokoswater het bloed cholesterol, triglyceriden en lever vetten verlaagd.

king coconuts

De hoge waarden aan magnesium- en calcium helpt bij het verlichten van spierkrampen en spanning. Dit zorgt weer voor een rustiger zenuwstelsel en verbeterde nachtrust.  De samenwerking tussen meneer en mevrouw calcium en magnesium zorgen weer voor een sterk beendergestel, het normaliseren van het glucose- en koolhydraatmetabolisme en tevens hormoonhuishouding. Een hele mond vol aan nog meer voordelen ter verminderingen van bepaalde ziektebeelden en symptomen.

Even een voetnoot. Kokoswater is niet te vergelijken met kokosmelk of kokosolie. Kokoswater wordt geoogst van jonge groene kokosnoten en is ongefilterd. Verse rauwe kokoswater kan direct op z’n Robinson Crusoe’s gedronken worden vanuit de kokosnoot. Daar niet iedereen een kokosboom in z’n tuin heeft en de vaardigheden om de harde noot te kraken, kun je het kokoswater in verpakte vorm in de winkel kopen. In verpakte vorm wordt er pasteurisatie toegepast bij een lage temperatuur om de voedingswaarde en smaak te behouden en het langer houdbaar te verkopen.

Dus het moraal van het verhaal is dat we best wel een keer zonder die gesuikerde chemische cocktails kunnen na of tijdens het sport en gedurende dag. Kokoswater is een goed alternatief naast water.

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *