Gezondheid en welzijn

Voordelen van het Consumeren van Kokoswater (voor de liefhebber)

We zijn allemaal op zoek naar handige en vooral snelle en praktische manieren om onze gezondheid te verbeteren. Alles moet tegenwoordig een snel en direct effect hebben. Het is dan ook gemakkelijk om datgene te kiezen waarmee we zijn opgevoed of datgene dat we kennen. Meestal zijn onze keuzes gebaseerd op gewoonte en het bekende. We drinken vaak ook hetzelfde.

Wat we vaak niet weten, is dat de meeste commerciële frisdranken fysieke schade veroorzaken en ons lichaam zwaar kunnen belasten. Daarom hebben we een goed alternatief voor je: kokoswater! Echt waar! Kokoswater bevat elektrolyten; is vetvrij, cholesterol vrij en caloriearm, waardoor het een universeel gezonde drank is. Het is ook zeer geschikt als sportdrank of echt gezonde dorstlesser.

De bewezen gezondheidsvoordelen van kokoswater zijn talrijk en lijken eindeloos. Daarom wordt kokoswater steeds populairder als vervanging voor suikerhoudende sportdranken en is het beter dan water voor hydratatie. Wist je dat de kokosnoot wordt geassocieerd met de levensboom in de hindoe-religie, die je levensenergie uit de bron geeft. Het is een eeuwenoude voedselbron voor een goede gezondheid.

Eeuwenlang zijn veel gezondheidsvoordelen toegeschreven aan het elixer genaamd kokoswater. 220 gram kokoswater bevat slechts 46 calorieën en deze paar calorieën bevatten 3 gram vezels, 2 gram eiwit, evenals vitamine C, kalium, magnesium, natrium en calcium. Kokoswater heeft het extra voordeel dat het verschillende antioxidanten bevat die het risico op kanker verminderen.

Het extra ijzer, zink, koper, mangaan, selenium en fosfor houden ons lichaam langer jong. Dus een goed product om mooi en gezond oud te worden!

Hoewel alle kokosproducten aanzienlijke gezondheidsvoordelen bieden, is kokoswater het meest geschikt voor snelle (re-) hydratatie vanwege het hoge mineraalgehalte. Kokoswater heeft dezelfde elektrolyten balans als het menselijk lichaam. Kalium en natrium zorgen voor de hydratatie boost die we nodig hebben na het sporten, en de vitamines en mineralen dragen bij aan een goede gezondheid. Het natriumgehalte is voldoende in kokoswater om hydratatie te bevorderen zonder het watergewicht in het lichaam te verhogen.

Kokoswater is zelfs het onderwerp van een nieuw onderzoek naar het fytohormoon Cytokinine. Cytokinine is een plantenhormoon dat voorkomt in kokoswater. Cytokinine verhoogt de mitose die een anti-verouderings- en anti-carcinogeen effect op het lichaam heeft. Mitose is het proces van celdeling in ons lichaam dat dode cellen vervangt door nieuwe cellen. Het speciale hieraan is dat cytokinine alleen in kokoswater voorkomt en zelfs niet in water of een geavanceerde ‘gezonde’ sportdrank kan worden gevonden.

Kokoswater is ook een uitstekende heilzame drank voor ouderen en zieken. De antioxidanten en de vitamine C en andere mineralen in kokoswater zorgen voor een natuurlijke balans van voedingsstoffen die nodig zijn verkoudheid te verzachten of een verzwakt immuunsysteem te versterken. Bovendien helpt het de spijsvertering en opname van voedingsstoffen.

Het elixer is zo puur dat het in tijden van oorlog en gebrek aan bloeddonoren zelfs intraveneus werd toegediend als vervanging voor bloedplasma. We gaan nog even door met het strooien van feiten over kokoswater. Kokoswater verbetert de hartfunctie en verlaagt de bloeddruk vanwege het hoge kaliumgehalte. Kokoswater bevat arginine, waarvan bekend is dat het de bloedstroom verhoogt door de bloedvaten te ontspannen. Lekker in je hangmat met je bloedvaten ;-). Kokoswater zorgt er ook voor dat overtollig water en gifstoffen uit het lichaam worden gespoeld, waardoor de nierfunctie wordt verbeterd. Oké, nog een feitje dan …. in een wetenschappelijk onderzoek is recentelijk bewezen dat kokoswater het cholesterolgehalte in het bloed, triglyceriden en levervetten verlaagt.

Het hoge magnesium- en calciumgehalte helpt spierkrampen en spanning te verlichten. Dit zorgt op zijn beurt voor een rustiger zenuwstelsel en een betere nachtrust. De samenwerking tussen  calcium en magnesium zorgt opnieuw voor een sterke botstructuur, het normaliseren van glucose- en koolhydraatmetabolisme en ook de hormoonbalans. 

Kokoswater kan overigens niet worden vergeleken met kokosmelk of kokosolie. Kokoswater wordt gewonnen uit jonge groene kokosnoten en hoeft niet per se gefilterd e worden. Vers rauw kokoswater kan rechtstreeks van de kokosnoot op z’n Robinson Crusoe’s worden gedronken.

Daar niet iedereen een kokospalm in zijn tuin heeft en de vaardigheden en tools om de harde noot te kraken, kun je het kokoswater in verpakte vorm in de winkel kopen. In verpakte vorm wordt pasteurisatie toegepast bij een lage temperatuur om de voedingswaarde en smaak te behouden en langer te verkopen.

Dus de moraal van het verhaal is dat we het zonder de suikerhoudende bewerkte cocktails kunnen doen. Kokoswater is een goed alternatief voor water om te drinken tijdens de dag en voor, tijdens en na het sporten.

 

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *