Ongecategoriseerd

Sri Lanka, Ondernemen en Kokosnoten

Sri Lanka staat bekend om zijn idyllische stranden, prachtige natuur, superfijne surf-hotspots, Ceylon-thee en hun inheemse kruiden en specerijen. Goed om te weten is dat Sri Lanka ook een behoorlijk tumultueus verleden heeft als het gaat om natuurrampen en conflicten. Tot op heden heeft Sri Lanka een bloedige burgeroorlog overleefd, een verwoestende tsunami, een constitutionele staatsgreep en een economische inzinking. Overstromingen, droogtes en talloze religieuze conflicten maken ook deel uit van haar geschiedenis.

Ik ken Sri Lanka vanwege zijn fantastische retraites, vrijgevigheid, gastvrijheid, vriendelijkheid en hun levensvisie om in het hier en nu te leven. Ik vind ook dat Sri Lankanen echt mega kudo’s verdienen voor hun slimme manier van zakendoen! Bovendien heb ik veel geleerd van hun “oosterse” en “cyclische tijdsperceptie,” die tegengesteld is aan de westerse “lineaire” benadering van de tijd. Wat zeggie nou? 😉

In een boeddhistische cultuur gaat niet alleen de tijd maar het holistische leven. Zij zien het leven als een cirkel. Wat we ook van plan zijn, hoe we ons ook organiseren, generatie volgt generatie; regeringen en machthebbers zullen elkaar opvolgen; gewassen zullen worden geoogst; moessons, aardbevingen en andere catastrofes zullen terugkeren; belastingen worden betaald; de zon en de maan zullen opkomen en ondergaan; aandelen  zullen stijgen en dalen. Zelfs haastige spoed kan deze gebeurtenissen niet veranderen.

Zelf ben ik in 2012 in Sri Lanka, het land van Serendipity, “geland”. Ik was een expat in Zürich (Zwitserland) waar ik werkte als startup consultant en projectmanager en wilde Kerst en Oud&Nieuw in India vieren tijdens een yoga retraite. Ik plan wel vaker een vakantie op een tropische plek om heerlijk “te resetten” rond het einde van het jaar. Door een raar toeval boekte ik een ticket naar Sri Lanka in plaats van naar India voor een yoga-retraite.

De gedachte is er altijd geweest om – na mijn yoga-ervaring in de Indiaase ashram in 2006 – de oosterse kennis van helende kruiden en specerijen naar het Westen te brengen. Ik wilde alle kennis van Ayurveda, helende kruiden, vruchten, noten en oliën in een flesje stoppen om deze aan te bieden in Europa en de VS.

Toen ik in Sri Lanka was, ontwikkelde mijn idee van helende Ayurvedische kruiden tot het opstarten van Avaera met een focus op de kokosnoot. Waarom? Omdat ik achter de helende kracht van kokosnoten kwam. Sri Lanka is tevens het land met hoge kwaliteit van kokosnoten, hun inheemse niet-GMO kruiden met echte smaken, milieuvriendelijke landbouw kennis en duurzame manier van verbouwen. Om te leren over de cultuur, hun manier van zakendoen, lanceerde ik mijn merk met een batch van kokosolie op een lean-startup wijze en begon ik online te verkopen. Hier heb ik ontiegelijk veel van geleerd. Ook al was het ten koste van mijn eigen portemonnee; de lessen zijn onbetaalbaar geweest.

Sindsdien is het best wel een rollercoaster geweest. Om je een inzicht te geven zal ik je de aftermath met je delen. Tot nu toe heb ik:  2 yoga retraites er op zitten, 1 acro yoga TTC, 2 ayurvedische retraites, 2 oudejaarsavonden in Sri Lanka, 2 vakanties, 2 zakenreizen, 1 jaar expatleven in Colombo (de hoofdstad van Sri Lanka), 1 dengue griep, 12 meetings met fabriekseigenaren, 4 charity projecten bezocht, 3 bedrijfsvideo’s gemaakt, 72 zakelijke bijeenkomsten gehad, 2 stagiaires mee laten lopen, 4 verschillende product portfolio’s de revue laten passeren, 3 R&D managers verder, 8 potentiële samenwerkingsverbanden in Sri Lanka besproken, 13 samples laten ontwikkelen, 2 logistieke en e-fulfilment partners gehad,…. Voordat ik besloten heb om volledig voor de lancering van mijn eigen kokoswater merk te gaan met een speciaal smaakje.

Nu anno 2019 heb ik een paar Avaera kokoswater (biologische duhuh) smaakjes gemaakt. De smaken bestaan nog niet en zijn erg verfrissend en nieuw in combinatie met elkaar. Naast de verkoop investeren we ook in een sociale missie om kokosbomen te planten in Sri Lanka in samenwerking met Thuru. De designer kokoswater is speciaal afgestemd op de boetiek hotels, bars, restaurants en luchtvaartbedrijven. Momenteel werken we ook aan een kookboek met Cafe Kumbuk in Colombo, om de Sri Lankaanse moderne keuken wereldkundig te maken.

Het was een fijne en exotische “ondernemers” trip. Onconventioneel ook.  Elke startup is een uitdaging, maar als je samenwerkt met een tweede wereld land werkt dan heb je andere mindset nodig.  De westerse focus op deadlines moet verschuiven naar de “right timing” mindset. Edoch, het opzetten van een bedrijf in en in samenwerking met Sri Lanka vereist doorzettingsvermogen, eigengereidheid, humor en zeker een dergelijke mate van craziness en grote veerkracht. Geen retraite of yoga-ervaring kan je leren wat ik heb geleerd door de jaren heen als het gaat om cultuurverschillen, productontwikkeling en exotisch ondernemerschap. Ik ben heel blij dat ik mijn “gebottelde” Oosterse kennis en smaken eindelijk kan aanbieden om jou op elk moment van de dag op te kunnen frissen. Stiekem hoop ik dat je een zest van Sri Lanka meekrijgt als je onze Avaera smaken drinkt.

Blijf bij ons en voeg je tot onze online community op Instagram @avaeracocos & @avaera_martina!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *