Sri Lanka meets Amsterdam

We are on a mission!

Avaera is opgezet door Martine Boerboom: een Nederlandse onderneemster met een passie voor  gezond leven, bourgondisch genieten en ondernemen! Ondernemen is een lifestyle, vooral als je het zonder investering doet. Met haar freelance life- en business coaching sinds medio 2017 kan ze haar eigen bedrijf op de lean manier uitbouwen door er zelf in te investeren. Tussendoor netwerkt ze er op los; wisselt ze het thuiswerken aan Avaera achter haar laptop af door de markt te verkennen in  fijn ingerichte hotellobby’s om geïnspireerd te blijven. Daarnaast laat ze zich adviseren door experts uit de industrie. De hospitality sector in Europe en de kokosnoten genootschappen in Azië en in het bijzonder Sri Lanka.

 Sri Lanka is een klein eiland is met prachtige stranden, majestueuze bergen, diepe exotische wouden en fascinerende dieren. Het land heeft ongelooflijk veel natuur hotspots  en is rijk aan cultureel en natuur erfgoed, met acht flagrante UNESCO werelderfgoederen

Vanaf het begin van Avaera wilden we een positief effect hebben op Sri Lanka en Sri Lanka op de kaart zetten. Puur uit liefde en passie voor het eiland.

Martine heeft in 2017 een jaar in Sri Lanka gewoond om Avaera op te starten en de boeren en plantagehouders goed te leren kennen. Duurzaam en Maatschappelijke Ondernemen (MVO) is de basis van waaruit Avaera is ontstaan. 

Onze missie is om samen met onze B2B klanten kokosbomen terug te planten en nieuwe bossen aan te leggen.  

We willen iets terug doen voor al het goeds van de lekkere kokosnoten die we uit de Sri Lankaanse natuur en Aziatische plantages krijgen voor onze heerlijke smaakvarianten van  Avaera Kokoswater.

Het bedrijf

Avaera is een Nederlands bedrijf, werkend vanuit Amsterdam en Colombo. Onze biologische producten zijn gemaakt van kokosnoten met zorg geselecteerd door kleine biologische boerenbedrijven in de Coconut Triangle regio van Sri Lanka en andere Aziatische landen.

Het team

Avaera is opgezet door Martine Boerboom: een Nederlandse onderneemster met een passie voor gezond leven. Ze woont in Amsterdam met haar partner en reist vaak. Zo nu en dan reist ze naar Sri Lanka, waarbij ze nauw betrokken is bij de productie in Azië en de klanten in Europa en de USA.

Voordat ze haar eigen onderneming startte, heeft Martine meer dan 10 jaar gewerkt als Management Consultant en Business Development Manager. Zo werkte ze als Management Consultant bij Accenture (3 jaar) en daarna als Project- en Business Development Manager met en voor diverse startups in de EU-regio (7 jaar). Sinds 2017  werkt ze als freelance life- en zakelijke coach. Ze heeft een M.Sc. in International Business Management van de Universiteit van Nijmegen en ze spreekt Italiaans. Haar Sinhala reikt helaas niet verder dan “Ayubowan”.

Avaera’s Journey

In 2007 ben ik door een toevallige samenloop van omstandigheden op een yogamat terecht gekomen in een Indiase ashram in Neyyar Dam.

Een maand heb ik Teacher Training gevolgd. Vol overgave heb ik me gestort in het ietwat militaristische programma met dagelijkse zeer vroege ochtenden Pranayama’s, Satsang aangevuld met lange uitdagende yoga sessies.  Gedurende deze intensieve reis heb ik mogen ervaren om vier maanden lang op een natural high te zitten met een zeer sterk en flexibel lichaam. Mijn lichaam herinnerde weer mijn militaristische gymnasten periode tijdens mijn kindertijd en tienertijd. Het was zo leuk, waardoor ik later op Bali een Acro Teacher Training heb gedaan bij Yoga Beyond.

 

 

Deze ervaring was eigenlijk het begin van een onophoudelijke passie voor een goed en gezond leven en vooral eten. Lekker eten: yummie! Naar verschillende landen ben ik gereisd voor yoga teacher trainingen, yoga retraites, Vipassana meditatie,  Ayurvedische en Yoga Thai massages. Ik heb ook even in Italia gewoond puur voor het lekkere eten; het landschap; de Italiaanse gastvrijheid; de taal; de architectuur etc.etc. Om nou alleen maar als yogi en ondernemer door het leven te gaan zou wat mij betreft ietwat langweilig worden. 

Yoga

In 2012 was ik in Sri Lanka voor een Yoga retraite, waarbij ik niet alleen verliefd werd op het nog redelijk onontdekte land, maar ook op een Sri Lankaanse man. Hij was op dat moment net terug van zijn eigen (spirituele) reis na meerdere jaren kluizenaren als Boeddhistische monnik in het Sri Lankaans woud. Ik hoor je denken….”ja, inclusief oranje gewaad, kaalgeschoren hoofd,  meditatieve lange wandelingen op blote voeten en het ontvangen van aalmoezen van de lokale bewoners. Gefascineerd was ik door de cultuur van het eiland en zijn boeddhistische en inheemse rituelen.

In Sri Lanka heb ik voor het eerst kokoswater geproefd. Direct vanuit de kokosnoot Dat was echt een eye-opener. ‘Dus dat is kokoswater, dacht ik!’. Ik begreep de fuzz nooit zo over kokoswater, want verpakt kokoswater heb ik nooit lekker gevonden. Sinds mijn eerste ontmoeting met de verse kokosnoot ben ik gefascineerd geraakt door de kokosnoot en het kokoswater elixer.

Zo gefascineerd dat ik samen met Kumbuk Cafe uit Colombo – de kenners op het gebied van lekker en ook Vegan eten uit de Sri Lankaanse keuken – gerechten heb samengesteld in een kookboek. De titel is “Lowlands meets Sri Lankan Cuisine!” Je zult in de gerechten mijn Nederlandse roots proeven gecombineerd met Sri Lankaanse spices. Het is lekker, gezond en helemaal van deze tijd! Begin 2020 zal het kookboek beschikbaar zijn. Stay tuned!

Door mijn kokoswater fetish ben ik verder op zoek gegaan naar de beste kwaliteit kokosnoten. Al heen en weer pendelend tussen Sri Lanka en Nederland, heb ik veel geleerd van de ontdekkingstocht en het eeuwenlange gebruik van de kokosnoot in de Sri Lankaanse cultuur, het dagelijkse leven, het eten en huwelijksrituelen.

Ik ben uiteindelijk  terecht gekomen bij een vriend die bio kokoswater produceerde met kleine boeren van coconut farms  in de “Coconut Triangle.” Zij gebruiken inheemse en milieuvriendelijke technieken om de hoge voedingswaarde van het verse kokoswater te conserveren, zodat het lekker blijft smaken als het verpakt is.

Hier moest en zou ik iets mee gaan doen, voelde ik.  Alleen kokoswater naar het Westen brengen is niet genoeg, want er zijn immers al veel coconut entrepreneurs. Na een flink aantal kokosnoten kraken, smaakpapillen murw proeven en smaakcombinaties proberen ben ik uitgekomen op 4 andere spicy smaken met zachte afdronk.

De flaveur is de smaak van kardemom met een paar extra spices uit Sri Lanka. Het is een verfrissende smaak, waarbij fris en zoet wordt afgetopt met een kleine pittige afdronk. Heb je al dorst? 

Contacteer ons en plan een afspraak in voor een tasting!

 

Sexy Lady

Martine Boerboom

Oprichter