We zijn op een sociale missie voor Sri Lanka.

leaf-banner
``Duurzaam en Maatschappelijk Ondernemen (MVO) is voor ons niet een commerciële lekker klinkende tagline, maar is meer de basis van waaruit we zijn ontstaan en ondernemen.``

Sri Lanka is een klein eiland met vele wonderen: prachtige stranden, majestueuze bergen, mistige bossen en fascinerende dieren. Het is een van de biologische hotspots van de wereld, en een land dat rijk is aan cultureel erfgoed, met acht flagrante UNESCO werelderfgoed plaatsen.Maar zoals de meeste ontwikkelingslanden heeft Sri Lanka ook haar problemen. Tot een paar jaar geleden was het in een burgeroorlog, die drie decennia duurde. Het land is nu aan het herbouwen, maar staat voor veel uitdagingen, zowel door de mens gecreëerd als door natuurgeweld. Er is bijvoorbeeld sprake van overmatig gebruik van plastic en matige afvalscheiding en -management en er zijn regelmatig overstromingen tijdens het moessonseizoen, dat veel levens heeft geëist.

Vanaf het begin van Avaera wilden we een positief effect hebben op Sri Lanka, een eiland waar we van houden en ons thuis voelen. Duurzaam en Maatschappelijke Ondernemen (MVO) is voor ons niet een commerciële lekker klinkende tagline, maar is meer de basis van waaruit we zijn ontstaan en ondernemen.

Onze huidige projecten richten zich op drie hoofdgebieden:

  • Vermindering van plastic en stimuleren gebruik van herbruikbare boodschappentassen
  • Afvalbeheer in stedelijke gebieden
  • Waterbeheer en herbebossing

Het bedrijf

Avaera is een Nederlands-Sri Lankaans familiebedrijf, werkend vanuit Amsterdam en Colombo. Onze biologische producten zijn gemaakt van kokosnoten met zorg geselecteerd door kleine biologische boerenbedrijven in de Coconut Triangle regio van Sri Lanka.

Het team

Avaera is opgezet door Martine Boerboom: een Nederlandse onderneemster met een passie voor gezond leven. Ze woont in Sri Lanka met haar partner en reist vaak van en naar haar thuishaven, Amsterdam, waarbij ze nauw betrokken is bij de productie in Azië en de klanten in Europa.

Alvorens haar eigen onderneming te starten, werkte Martine – meer dan 10 jaar – als management consultant bij Accenture en als project- en business development manager voor diverse startups in de EU-regio. Ze heeft een M.Sc. in International Business Management van de Universiteit van Nijmegen.

Hoe is Avaera ontstaan?

In 2007 ben ik door een toevallige samenloop van omstandigheden op een yogamat terecht gekomen in een Indiase ashram in Neyyar Dam, waar ik een maand een trainingsprogramma voor yoga leraren heb gevolgd. Vol overgave heb ik me gestort in het ietwat militaristische programma met dagelijkse zeer vroege ochtend Pranayama’s, Satsang en lange en uitdagende yoga sessies. Gedurende deze intensieve reis heb ik mogen ervaren om heel helder van geest te zijn met een zeer sterk buigzaam lichaam. Vaak – hetzij kort probeer ik dit gevoel weer te herleven; hetzij kort, deze stroom van akoestische energie.

Deze ervaring was eigenlijk het begin van een onophoudelijke passie voor goed en gezond leven en vooral eten. Yummie! Naar verschillende landen ben ik afgereisd voor een handvol lerarenopleidingen, yoga retraites, meditatie en Ayurvedische vakanties. In 2012 was ik in Sri Lanka voor een Yoga retraite, waarbij ik niet alleen verliefd werd op het nog redelijk onontdekte land, maar ook op een Sri Lankaanse man. Hij was op dat moment op zijn eigen (spirituele) reis na meerdere jaren ervaring in Boeddhistische woudkloosters. Gefascineerd was ik door de cultuur van het eiland en zijn boeddhistische en inheemse rituelen.

Yoga

De afgelopen jaren heb ik van mijn Sri Lankaanse familie veel geleerd over de lokale pittige en zoete exotische keuken, waarbij meestal gekookt wordt in kokosolie of -melk. In mijn eigen recepten -thuis in Nederland – is sindsdien kokosolie niet meer weg te denken uit mijn keuken. Gevoed door mijn persoonlijke romantische en exotische verhaal, ben ik meer en meer gaan experimenteren en leren over de gezondheidsvoordelen van kokosolie. Ik gebruik kokosolie zelfs als masker en geef mijn huid iedere avond voor het slapen gaan een kokosolie masker, vanwege de hydraterende en rustgevende werking.

Vanwege mijn kokosolie fetish en zoektocht naar zeer hoge kwaliteit biologische kokosolie ben ik terecht gekomen bij een vriend die koudgeperste bio kokosolie kon laten maken door kleine kokosboeren in de “Coconut Triangle” van Sri Lanka. Zij gebruiken inheemse en milieuvriendelijke technieken voor het persen, waarbij de hoge voedingswaarde van de verse kokosolie behouden blijft.

Al heen en weer pendelend tussen Sri Lanka en Nederland, heb ik veel geleerd van de ontdekkingstocht en het eeuwenlange gebruik van de kokosnoot in de Sri Lankaanse cultuur, het dagelijkse leven, het dieet en (huwelijks-)rituelen. Uiteindelijk ben ik Avaera begonnen om de beste bio-kokosolie vanuit Sri Lanka te produceren met behoud van natuur en eco-systemen. Kokosolie voor in de keuken en als persoonlijke verzorging. Deze mooie multifunctionele superolie heeft ook een sociale missie voor Sri Lanka. Door het kopen van onze kokosolie help je mee aan de ontwikkeling van Sri Lanka, beschermingen tegen overstromingen en het behoud van de natuur.

Fotootje

Martine Boerboom

Oprichter